Skip to content

Capacitat

Disseny, caracterització, producció i instal·lació d'electrònica de lectura de dades

El Gran Col·lisionador d’Hadrons LHC registra actualment 40 milions de col·lisions per segon entre partícules subatòmiques que es produeixen al seu interior. Això implica disposar de complexos sistemes d’adquisició de dades i trigger, un mètode que selecciona només les col·lisions d’interès per a la física. La renovació del LHC, plantejada per al 2027, incrementarà el nombre de col·lisions i permetrà obtenir fins a 10 vegades més dades.

L’IFIC desenvolupa els nous sistemes electrònics d’adquisició evolucionant els sistemes electrònics de lectura  de 160 gigabits per segon a 40 terabits per segon. A més del disseny final, l’IFIC és l’encarregat de la programació i producció de gran part de les targetes de lectura.

En DEPFET, s’utilitzen detectors de píxels compostos per una única peça de silici que integra el sensor, el suport mecànic i els xips de lectura. El resultat són detectors de només 75 micres a la zona activa que poden reconstruir l’origen de les partícules amb una precisió de 10 micres. Els investigadors de l’IFIC dissenyen i produeixen l’electrònica per comprovar el correcte funcionament dels diferents mòduls de DEPFET una vegada assemblats en Belle II, part del de l’accelerador SuperKEKB de Tsukuba (Japó).

L’IFIC fa el disseny, la caracterització, la producció i la instal·lació de l’electrònica de lectura de dades de SciFi, nous detectors formats per fibres centellejadores integrats en el LHC.

Primer prototip de targeta electrònica de lectura per al calorimetre d´ATLES

Tecnologia

  • Tecnologia DEPFET.
  • Electrònica detector SciFi.
  • Targetes de lectura Compact Processing Module (CPM).

Sectors empresarials en què és aplicable

  • Fabricació d’instruments i aparells de mesura.
  • Indústria de la ciència.
  • Acceleradors.
  • Aeroespacial.

Que són d'interès per a

Indústries que requerisquen sistemes de lectura i adquisició de dades d’altes prestacions.